Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji Vám za tento článek, paní doktorko, ač nejsem z oboru, ani malé děti doma nemám, přesto mám k tomuto tématu coby knihovnice v dětské půjčovně blízko. Maminky někdy vyprávějí až dobrodružné příběhy, jak, kde a kým musely nechat ošetřit dítě. Je opravdu trestuhodné, kam až to ti zodpovědní za stav věci, nechali dojít. Dávám zcela zapravdu paní doktorce Karolové, která se vyjádřila o něco níže: "systém preventivní péče pro děti nám závidí celý svět. A my od něj tak lehkovážně upouštíme.";-(

1 0
možnosti

Tak ještě jednou, když příspěvek nebyl vložen:

Ale zákiladní chybou politiků je, že jednoznačně dali přednost socialistickému inženýrtví místo svobodným, přirozeným vztahům. A to se nám mstí již dnes! Marně o tom píši již přes dvacet let! :-)

1 0
možnosti

Ale zákiladní chybou politiků je, že jednoznačně dali přednost socialistickému inženýrtví místo svobodným, přirozeným vztahům. A to se nám mstí již dnes! Marně o tom píši již přes dvacet let! :-)

1 0
možnosti

R^

To nejhorší a nejabsurdnější je, že u terénního pediatra není požadována atestace z pediatrie, ale ze všeobecného praktického lékaře pro děti. Grandiózní nesmysl!

Pak se nedivte, že naši absolventi medicínských fakult hledají vzdělání do atestace v cizině!

:-)

0 0
možnosti

R^

To nejhorší a nejabsurdnější je, že u terénního pediatra není požadována atestace z pediatrie, ale ze všeobecného praktického lékaře pro děti. Grandiózní nesmysl!

Pak se nedivte, že naši absolventi medicínských fakult hledají vzdělání do atestace v cizině!

:-)R^

0 0
možnosti
Foto

Díky za článek, popisující realitu velmi přesně. (ten název evokuje známý český film a nejspíše i jeho pravdivou aplikaci na obor).

Samozřejmě, že fakulta dětského lékařství byl dobrý počinek, Je třeba vzít v úvahu, že obor pediatrie je už natolik široký, že už existuje řada podoborů (v mém dětská neurologie, která se výrazně liší od té dospělé).

Ona likvidace nastala počátkem 21. století s nástupem jedinců MBA na různá ministerská křesla, kteří s titulem získali pocit, že rozumí úplně všemu (odtud i překlad oné zkratky MBA (mladej, blbej, ambiciózní).

Zbourala se druhá atestace v oborech, zavedly se postpromoční kmeny, postgraduální příprava na akreditovaných pracovištích (kde se mladý lékař sotva dostane k lizu apod.).

Takže, než se mladý lékař dostane k odpovědné a samostatné práci, uplyne 6-7 let, u žen je to komplikovanější, protože chtějí mít děti (kdy to má všechno lékařka stihnout, je ve hvězdách).

Idiocie vládnoucích stran je v tom, že se u nás nic neřeší koncepčně, ale až ex post, tedy nyní, kdy po létech upozornění, že bude problém v celém lékařském stavu se objevují prohlášení, že tedy asi ano, opravdu, lékařů nějak chybí, sester taky, no to je mi překvapení, vždyť mají horentní platy, furt stávkují a protestují atd. atd.

Už teď radím svým pacientům, aby si drželi svého lékaře, specialistu atd jako klíště, neprováděli ony oblíbené přechody jinam, protože se mohou ocitnout v situaci, kdy nikdo nebude k mání.

Za článek karma a díky autorce.

3 0
možnosti
Foto

Pěkný a pravdivý článek. Propracovaný systém preventivní péče pro děti nám závidí celý svět. A my od něj tak lehkovážně upouštíme. Smutné. VámR^

8 0
možnosti
JV

J40o41s11e43f 51V51a10l22a

1. 7. 2018 21:53

Pani doktorko, trpky konec ceka vetsinu lekaru zabyvajicich se "prvnim kontaktem" s pacientem, tedy i vseobecne/prakticke lekare. Na rozdil od pediatra ( vetsina deti je relativne zdravych a prevazuje zde prevence) se vseobecny lekar potyka s rozsahem od puberty po vysoke stari, od krevnich chorob az po pohlavni nemoce a od urazu po psychiatrii. Vychazim z bezne cinnosti v Nemecku, kde praktikuji. Presto je prakticky lekar ze vsech "atestovanych" nejhure ohodnocen a pomalu vymira. A i tehdy, kdyz z nedostatku pediatru musi jejich cinnost sam suplovat

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Valo. Zdravím do Německa. Jsem také lékařka, taktéž jsem v Německu nějakou dobu pracovala, k tomu jsem pediatryně(po vzoru kolegyně, hezký příměr:))). Máte jistě pravdu. Jen si dovolím trochu obhájit můj obor-myslím, že zrovna dětské lékařství se od toho Vašeho příliš neliší-potýkáme se s pacienty s rozsahem od puberty směrem dolů,až k čerstvým novorozencům, což je z hlediska lidského života jen cca 10-15 let, ale problematika je to hodně obsáhlá. Vemte si, že každé věkové období( a že jich do té puberty jedno dítě vystřídá) platí jiná specifika. Taktéž řešíme vše od krevních chorob(vybavuji si silně anemické dítě na mé službě, příčinou byla jinak téměř neškodná parvovirosa), pohlavní nemoce (opakované vulvovaginitidy u 13leté dívky), úrazy(od pádů z přebalovacího pultu, přes popáleniny od konvic s čajem až např k tonutí) až i k té psychiatrii(velmi zajímavý případ opět z mé služby-dívka se zvláštní psychozou, v dif dg omamné látky, na EEG grafo elementy,zajímavý typ epilepsie). K tomu navíc resuscitace novorozenců nebo léky vypočítaváné dle váhy pacienta a indikované dle jeho věku, což jiné obory vůbec neznají. Snad jsem Vás nějak neurazila, nemyslela jsem to zle, jen mi přišlo, že zrovna obor pediatrie patří k velmi specifickým a velmi obsáhlým(nechci znehodnocovat ostatní obory), o čemž hovořil již článek paní autorky. Určitě souhlasím s tím, že Váš obor je velmi špatně ohodnocen a málo doceněn. Především laickou veřejností. Přeji pohodové pacienty a pěkné léto.

3 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2683x
Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Seznam rubrik