Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podobnost řízení epidemie a ADHD dítěte

Nevím, nakolik jste znalí problematiky ADHD, tedy dětské hyperaktivity. Pokud si myslíte, že je to takové to dítě, které se v dětství málo řezalo, tak bude lepší, když kliknete jinam.

Většinou se hyperaktivita projevuje třemi hlavními rysy, zvláště v mladším věku: dítě neposedí, je zvýšeně pohyblivé, tedy hyperkinetické. Trpí poruchou soustředěnosti a posledním a asi pro rodiče i okolí nejnáročnějším rysem je impulsivní jednání. Hyperaktivní dítě nejdříve koná, a pak teprve myslí.

V této chvíli mě posluchači vybízí, ať jim uvedu nějaký příklad. Jedná se vesměs o situační gagy, které, když nejste onou obětí hyperaktivce, zlehčujete slovy: „No, a co. To přece není nic tak hrozného.“ Kdybyste však byli jeho objektem, už tak klidní nezůstanete.

Proto jsem si dlouho lámala hlavu s tím, jak lidem hyperaktivní dítě co nejlépe popsat. Až přišel nápad na jednoduchou odpověď. Znáte Mistra Beana? Tak přesně to, co provádí ve svých skečích, dělá hyperaktivní dítě v reálném životě. S jedním velkým rozdílem. Zatímco Rovan Atkinson na tom vydělal milióny, tak naše hyperaktivní dítě zatím nejvíce ředitelskou důtku. Ale jednu dobu měl nakročeno na víc.

Zatímco okolí od takového dítěte dává ruce pryč, nechce jej mít ve třídě ani pedagog ani rodič spolužáka, někdy ani ten spolužák, tak rodič takového dítěte musí najít co nejefektivnější způsob jeho vedení. Dnes už se totiž i mírně „porušené“ děti ze skal neshazují, jako tomu bylo ve starověké Spartě. Naštěstí. Nejen, že míra vyspělosti společnosti se pozná podle toho, jak dokáže začlenit i nestandardní jedince, ale u těchto dětí, pokud to z nich rodič a školství nevymlátí, je typické i „jiné“ myšlení. Velice se mně pro to líbí anglické out-of-the-box thinking, kdy se jejich myšlení opravdu nedá zařadit do žádné krabice, šuplíku apod., jak je kreativní a nacházející nové perspektivy.

Co je pro rodiče kromě impulzivního jednání poměrně velkým martyriem a rozdílem oproti normálnímu dítěti? To normální naučíte všechny návyky, včetně těch hygienických, lusknutím prstu. Naopak ADHD jedinec nemá ani po 365 upozorněních ročně patřičnou motivaci je uplatňovat. Takto „bojujete“ s některými záležitostmi doslova roky. Na druhé straně jste pak příjemně překvapeni, když najednou něco, v co jste již nedoufali, u dítěte naskočí.

Souvislost s „řízením“ epidemie, jestli se to tak ještě vůbec dá nazvat, jestli se ten chytrý bacil od nás nechá řídit, mě napadla již někdy začátkem října.

Schválně! Myslíte si, že bych u hyperaktivního dítěte uspěla, kdybych na něj hrnula milión nekonzistentních požadavků jako z kulometu? Nebo je každou chvíli měnila? Nebo by vůbec moje nařízení neměla logické opodstatnění? Tohle přece nemůže unést při výchově a vyjít z toho dobře ani dítě normální, ne tak hyperaktivní, ne? Jakou by mělo motivaci cokoliv dodržovat, kdyby místo pochvaly přišla změna příkazu. Hyperaktivní dítě potřebuje mít jasně dané mantinely, důslednost je největší devizou rodiče. Naštěstí mně důslednost byla dána do vínku, ale často jsem taky ubrala na pozornosti. U hyperaktivce platí jedna důležitá zásada: Když něco vyhlásíte jako pravidlo, musíte na tom trvat. Proto si musíte rozmyslet, co bude tím nejdůležitějším, ke kterému po úspěšném zvládnutí budete přidávat další. Takže hodně prioritizujete. Nejdříve věci podstatné, pak balast.

Neméně důležité je jednotné vedení ze strany „vedoucích“, tedy rodičů. A hlavně prarodičů. To bývá ve většině rodinách kamenem úrazu, kdy nejednou dítě po návratu od babičky srovnáváte další měsíc, protože na vás zkouší stejné fígle, které fungovaly na babi.

Jelikož je takové dítě neustále někým kritizováno, potřebuje cítit láskyplné rodinné zázemí a podporu sebevědomí v oblastech, které mu jdou.

A to nejdůležitější? Rodič se chová tak, jak očekává od dítěte. Jde příkladem. Zjednodušeně řečeno: Rodič, který si prstem tahá sople z nosu, to nikdy dítě neodnaučí.

A jaká že je ta podobnost s epidemií? Společnost v epidemii je také tak trochu porušená. Proto i ona potřebuje:

  • Předem promyšlené a stanovené priority
  • Logické odůvodnění příkazů – proč najednou 15 m2 na jednoho v obchodě, když donedávna stačily odstupy 2 m a krytí úst a nosu?
  • Důsledné vedení – co se stanoví, na tom se musí trvat a slíbené se dodrží – např. 2/11 se děti vrátí do školy (proč tam stále všechny nejsou nebo proč to bylo deklarováno?) apod.
  • Po měsících, kdy ten virus známe lépe, A4 s jasným a jednoduchým algoritmem, který se bude dodržovat, a to nejen ve zpřísňování, ale i uvolňování
  • Jednotné vedení – to asi nemusím rozvádět, všichni to vidíme, kolik lidí se nám z různých pozic různě snaží velet
  • Láskyplné zázemí – občas by to chtělo zařadit nějakou pochvalu, ne pouze vyhrožování pokutami, zpřísněním opatření, motivováním k bonzování a odepíráním podpory postiženým
  • Vláda, která jde příkladem, koná, co káže, dovolím si připomenout některé z rozporů:
    • Doporučení „Nejezděte do zahraničí“ vs. dovolená na Krétě - mimochodem, nevím, proč to premiér proklamoval, když tam letos byla na prázdných plážích mnohem menší pravděpodobnost chytit koronavirus než v přeplněných českých památkách
    • Příkaz „Všechny kontakty nemocného musí do karantény“ vs. „Já nemusím, já měl respirátor“
    • Návštěva restaurace samotného ministra v době zákazu, kdy my ostatní se museli opíjet doma bez obsluhy
Kréta, pláž Vai

Ale zatím nad nimi hůl nelámu. I mně chvíli nastartování důslednosti, prioritizace a další trvalo. Třeba k tomu „správnému vedení“ také časem dospějí. Ani já jsem se důsledným rodičem nenarodila. Byla to dlouhá cesta, na které se i dnes občas ztrácím. Naštěstí, za pomocí dětí, vždy najdu cestu zpět. Možná by se i ta naše vláda mohla občas nechat vést svými občany, co myslíte?

Přeji jim i nám na cestě k tomu nejlepšímu velení hodně štěstí! Hlavně, aby ji našli co nejrychleji, nejlépe před koncem epidemie…

 

Autor: Jana Martincová | pondělí 7.12.2020 14:48 | karma článku: 16,42 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Jana Martincová

Je opravdu známkování blbost?

Celý svůj dosavadní život se věnuji vzdělávání. Když mi na trhu chyběla kvalitní vzdělávací literatura pro posun rozvoje mého hyperaktivního syna, začala jsem vzdělávací publikace psát a vydávat sama.

25.3.2023 v 10:50 | Karma: 35,93 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Kam povede nošení roušek na školních chodbách?

Možná k vyšší nemocnosti. I když mám lékařské vzdělání, nejsem epidemiolog, ani imunolog, ani infektolog, ani pneumolog, tedy profese, které se mohou k situaci asi nejfundovaněji vyjadřovat.

20.8.2020 v 12:06 | Karma: 25,32 | Přečteno: 919x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Proč by nemohla paní Schillerová přiznat, že byla u kadeřníka?

Pokud byla paní Schillerová u kadeřníka, musela mu i zaplatit, ne? Nebo ministři to mají někde zdarma?

11.5.2020 v 14:27 | Karma: 41,92 | Přečteno: 11449x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Koronavirus:Po chemoterapii bychom již mohli začít s cílenou biologickou léčbou,co říkáte?

Na úvod musím znovu konstatovat, že si dosud vláda v čele se zdravotními experty počínala v této nepředložené situaci velmi dobře.

26.3.2020 v 10:07 | Karma: 13,20 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Babiš nebo Johnson? Kdo má boj s koronavirem vymyšlen lépe?

Zatímco evropské státy zavádějí karanténu a zavírají hranice (navzdory kritice EU, naštěstí :-)), Boris Johnson zvolil zprvu trochu odlišnou strategii.

19.3.2020 v 16:11 | Karma: 21,32 | Přečteno: 802x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2683x
Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Seznam rubrik