Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus:Po chemoterapii bychom již mohli začít s cílenou biologickou léčbou,co říkáte?

Na úvod musím znovu konstatovat, že si dosud vláda v čele se zdravotními experty počínala v této nepředložené situaci velmi dobře.

Červený diplom by pak měli obdržet všichni zdravotníci, díky jejichž obrovskému nasazení naše zdravotnictví nezesnulo nejen v dobách „klidných“, ale i v té stávající dramatické. 

Nicméně žádné řešení není úspěšné neomezeně dlouhou dobu, každá situace se v čase vyvíjí.

Na úvod bylo jistě velmi správné omezit veškeré kontakty, zavést všechnu možnou laickou ochranu v podobě roušek, vzdálenosti mezi lidmi apod., abychom šíření infekce zpomalili a náš zdravotní systém nezkolaboval, podobně jako ten italský. Také, abychom co nejvíce ochránili ty nejzranitelnější z nás.

Každá mince má dvě strany.

A tou druhou je vytvoření kolektivní imunity vůči onemocnění. K tomu dochází buď očkováním, to je zatím v nedohlednu, nebo proděláním onemocnění velkou částí populace. Podmínkou je, aby to onemocnění přežila.

Kdybych měla řízení situace s koronavirem přirovnat k léčbě těch nejagresivnějších onemocnění, napadá mě jedno přiléhavé přirovnání.

U části nádorových onemocnění se začne s velmi agresivní chemoterapií ve snaze co možná nejrychleji a nejúčinněji zvrátit progresi onemocnění. Cytostatika však nejsou cílená, kromě nádorových buněk, které opravdu zničit potřebujeme, ničí i ostatní, zdravé buňky v těle. Chemoterapii tak nemůžeme používat v neomezeném rozsahu, za určitou dobu bychom mohli zjistit, že lidský organismus se sice vyléčil z nádoru, ale nepřežil chemoterapii.

A přesně to se může stát při dlouhodobém použití plošných, necílených opatření i u jiných organismů, v tomto případě mnohem větších, jakým lidská společnost určitě je. V jakém slova smyslu?

1.Společnost sice stávající epidemii přežije ve velmi dobrém skóre, ale nebude dostatek prodělaných onemocnění v populaci, tedy imunizovaných osob. Následně ji pak skolí opakovaný příchod stejného viru. Problém se stávající celoplošnou dlouhodobou karanténou pouze odloží. Naším cílem by jej však mělo být rozložit v čase, ponechat postupně expozici viru zdravou populaci k získání imunity. Samozřejmě za striktní ochrany starších či oslabených jedinců.

2.Další možností je, že společnost přežije epidemii po zdravotní stránce, ale po ní bude skomírat ekonomicky. Nehledě na to, že špatná ekonomická situace citlivých jedinců bývá velmi často následována vypuknutím zdravotních problémů.

3.O psychickém zdraví se asi zmiňovat nemusím, to vidíme všichni kolem sebe, že někteří už z izolace slušně řečeno magoří, a to ta izolace trvá zatím pouze 14 dní.

4.Na čtvrtý závažný důsledek stávajících opatření mě navedl jeden můj kolega. Stávající stav ve zdravotnictví, kdy jsou všichni orientováni na koronavirus, veškeré ostatní služby pozastaveny nebo zeštíhleny, může vést k situaci, že sice „nechytneme“ koronavirus, ale: „Lidé budou umírat na dekompenzovanou cukrovku, infarkty, prasklé vředy, protože se v důsledku omezení ostatních služeb nikam nedovolají a budou doma bez medikace.“

To jsou čtyři možné situace, které se mohou i vzájemně kombinovat, kdy sice zvítězíme nad koronavirem nyní, abychom „pošli“ na něco jiného, nebo na ten samý koronavirus později. 

Proto se ptám, zda již nenastala ta pravá chvíle na změnu léčby epidemie koronavirem. Jestli by nebylo vhodné přejít z celotělově destruktivní chemoterapie na tu cílenou, biologickou. Tedy léčbu, která například může u nádoru cíleně zničit nově vznikající cévy a tak jej z nedostatku výživy zmenšit nebo nechat zaniknout. Metod je samozřejmě celá řada, všechny pak využívají znalosti přirozené lidské imunitní reakce.

Jak by taková biologická léčba vypadala u epidemie?

Jednoduše. Pokud ji ovšem budeme schopni disciplinovaně zorganizovat. Nebyla by již zaměřena na celou společnost, děti by se mohly vrátit do škol a školek (no, to mně syn pěkně poděkuje), rodiče do svých zaměstnání, kuchaři do restaurací, prodavačky do obchodů, herci do divadel, diváci do sedadel.

„No, jo, ale to se může prudce zvýšit počet nemocných!“ asi namítnete.

Ano, určitě se může zvýšit. A pokud by nebylo zbytí, celospolečenskou karanténu je možné ihned vyhlásit zpět a virus opět celoplošně zpomalit, pokud by byl nad možnostmi našeho zdravotnictví a dalších složek.

V současné době by však stálo za to odvážně aspoň ten cílený přístup vyzkoušet. Pokud se po ukončení karantény objeví nový případ, zabývat se cíleně jím. Zjistit veškeré jeho kontakty, ty otestovat a umístit do karantény. Takto by se rozsah onemocnění dal také poměrně slušně regulovat, aniž by narušil život celé společnosti.

Podmínkou tohoto přístupu by samozřejmě bylo vytvoření systému testovacích míst, ten již funguje, dostatečná kapacita testovacích sad, zdravotníků, kteří testování vykonávají. Hlavně pak nechaotický systém sdílení informací, kdy po nahlášení testujícími zdravotníky by začali konat epidemiologové a policisté, kteří by se pokusili zjistit, otestovat, izolovat všechny kontakty nakaženého a kontrolovali by, zda jsou skutečně po danou dobu v úplné izolaci.

Tak, co myslíte? Uzrála již doba na tento léčebný postup?

Fotomontáž: vydavatelství Babyonline

Autor: Jana Martincová | čtvrtek 26.3.2020 10:07 | karma článku: 13,20 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Jana Martincová

Je opravdu známkování blbost?

Celý svůj dosavadní život se věnuji vzdělávání. Když mi na trhu chyběla kvalitní vzdělávací literatura pro posun rozvoje mého hyperaktivního syna, začala jsem vzdělávací publikace psát a vydávat sama.

25.3.2023 v 10:50 | Karma: 35,93 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Podobnost řízení epidemie a ADHD dítěte

Nevím, nakolik jste znalí problematiky ADHD, tedy dětské hyperaktivity. Pokud si myslíte, že je to takové to dítě, které se v dětství málo řezalo, tak bude lepší, když kliknete jinam.

7.12.2020 v 14:48 | Karma: 16,42 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Kam povede nošení roušek na školních chodbách?

Možná k vyšší nemocnosti. I když mám lékařské vzdělání, nejsem epidemiolog, ani imunolog, ani infektolog, ani pneumolog, tedy profese, které se mohou k situaci asi nejfundovaněji vyjadřovat.

20.8.2020 v 12:06 | Karma: 25,32 | Přečteno: 919x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Proč by nemohla paní Schillerová přiznat, že byla u kadeřníka?

Pokud byla paní Schillerová u kadeřníka, musela mu i zaplatit, ne? Nebo ministři to mají někde zdarma?

11.5.2020 v 14:27 | Karma: 41,92 | Přečteno: 11449x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Babiš nebo Johnson? Kdo má boj s koronavirem vymyšlen lépe?

Zatímco evropské státy zavádějí karanténu a zavírají hranice (navzdory kritice EU, naštěstí :-)), Boris Johnson zvolil zprvu trochu odlišnou strategii.

19.3.2020 v 16:11 | Karma: 21,32 | Přečteno: 802x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2683x
Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Seznam rubrik