Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strategie Ministerstva zdravotnictví k odlivu kvalitních lékařů z ČR

Co udělá instalatér s netěsnící trubkou? Dokážete si představit, že místo opravy protékajícího potrubí pouze zvýší průtok vody?

Zdánlivě to vypadá, že spolu činnost instalatéra a ministra zdravotnictví nesouvisí. Až právě naprostá neúcta vedení resortu k obrovskému lidskému a intelektuálnímu potenciálu zdravotníků mě přivedla k tomuto netradičnímu srovnání.

Foto: foto-fotky.cz

Jak vznikají noví lékaři?

Všeobecným lékařem se absolvent stává po 6leté medicíně, kdy si dále volí svůj obor. Dříve lékaři stačila k samostatnému vykonávání praxe další 3letá příprava po medicíně zakončená atestací prvního stupně. Kdo chtěl, mohl na ni navázat atestací druhého stupně v některých oborech (např. interna), v jiných atestací nadstavbovou (např. kožní lékařství a na něj navazující korektivní dermatologie).

Dnes je koncept poněkud složitější, kdy na takzvaný dvouletý kmen navazuje další specializační studium. V podstatě nejkratší předatestační vzdělávání u mnoha klinických oborů je 5leté.

Zatímco dříve mohl jít lékař určité specializace do samostatné praxe po 3 letech, dnes až po pěti. Dokážete si představit tuto změnu v praxi pro ženy-lékařky, které by rády měly děti, jak po ukončení studia v 25 letech ještě dále studují dalších 5 a minimálně 2 roky stráví v praxi, aby se měly k čemu vracet?

Zatímco pacient má ctít prevenci, tak ministerstvo ovlivňuje pouze příznaky onemocnění

Stávající zdravotnický systém je velmi nemocný. Až z něj odejdou ti poslední nadšenci, kteří zvládli veškeré byrokratické i jiné útrapy posledních let, tak se ocitne ve velmi vážném stavu. Ač ministerstvo pro pacienty vytváří nejrůznější preventivní programy, tak vlastní systém nechalo takto destruktivně onemocnět. Ale nikdy není pozdě, vždy se dá odstranit příčina nemoci. I přesto, že u onemocnění zdravotnictví je příčina známá, tak ministerstvo dále řeší tvrdošíjně až důsledek nemoci.

Ministerstvu netěsní trubka a lékaři mu utíkají ze systému ven, co udělá jako správný instalatér?

Pokud jej máme přirovnat k onomu instalatérovi, tak ten, netěsní-li mu trubka, netěsnost odstraní, příp. protékající trubku vymění. Ovšem ne ministerstvo, to má vždy nějakou fikanější a asi 10x finančně náročnější cestu. Vymyslelo, že nedostatek lékařů v praxi bude řešit jejich větším přítokem do lékařských fakult. To je stejné, jako by onen instalatér zajistil k zákazníkům stejný průtok vody ne odstraněním ztrát v průběhu potrubí, ale zvýšením průtoku vody na počátku potrubí, ať to stojí, co to stojí. I když se o to více vody ztratí.

Jak se zaceluje trubka alias zdravotní systém?

V případě úniků lékařů určitě ne tím, že jim postavíme železnou oponu a nepustíme přes hranice. Nejsou blbí. Najdou si jinou cestu. Ne pouze ven, ale i uvnitř.

1.Co takhle podle Paretova pravidla snížit administrativu na 80/20, tedy že 80 % času bude lékař opět jako dříve léčit a pouze 20 vyplňovat – ovšem smysluplné – papíry.

2.Co takhle vytvořit efektivní systém místo chaosu jak v oblasti vzdělávání – zkrácení doby přípravy na základní obory, tak v praxi. Tam musí mnohdy jeden lékař v průběhu dne pobíhat od čerta k ďáblu – jak mezi pracovišti, tak i v rámci jednoho: ambulance, oddělení, konzilia. Pak mu ještě nařídí, že recepty nebudou automaticky v ordinaci, ale bude pro ně běhat 10 minut na oddělení. To aby měl motivaci se nejdříve pacienta zeptat, jestli si nemůže medikaci sehnat sám (vlastní zkušenost s dítětem ve FN).

3.Ještě u toho systému umístění lékařů v praxi se nemohu zbavit dojmu, jestli náhodou nedostatek lékařů není pouze lokální, v jejich distribuci, kde je vysoké nakupení v lukrativních oborech a lokalitách oproti jiným, v ambulantním sektoru oproti nemocničnímu.

4.Co takhle peníze směřovat pouze do péče, provozu a lidského potenciálu, ne do stranických pokladen, kde se zvláště o fakultních nemocnicích mluví, že jsou takovým stranickým průtokovým ohřívačem. Nevím, co je na tom pravdy, ale když v tisku sledujeme, kolik za stejný přístroj utratí jedna nemocnice oproti jiné, tak asi na tom něco bude. Také je pěkné sledovat, jak jsou na vedoucích místech prověřené a politikům poslušné kádry, a to mnohdy i na úrovni okresních a městských nemocnic.

5.Co takhle na celém tom systému nechat vydělat i ty, kteří hodnoty tvoří, tedy lékaře, sestry a další personál? Dát jim prostor ke kvalitnímu odpočinku, a tím pádem k další tvorbě vysoce ceněné hodnoty, jakou zdraví určitě je.

Návrh řešení ministerstva tváří v tvář realitě, aneb co vymyslí u netěsnícího systému instalatér jménem ministerstvo zdravotnictví

Jako medici jsme již před 20 lety měli problém umístit se v počtu 10-20 u lůžka pacienta, nemluvě o operačním sále. Také byl problém, aby si na nás našel čas kvalitní pedagog. Oba tyto atributy jsou pro kvalitu absolventů odcházejících ze školy do praxe alfou a omegou.

Dnes je problém ještě výraznější, protože v medicínském vzdělávacím procesu se spojuje nedostatek peněz ze dvou stále socialistických odvětví – zdravotnictví a školství. Takže zdravotník-pedagog má ještě méně prostředků než pouhý zdravotník ve fakultní nemocnici.

Za této situace se ministerstvo bez jakékoliv analýzy kapacit lékařských fakult – jak prostorových, tak personálních – rozhodlo navýšit počet studentů, tedy zvýšit průtok studentů lékařskými fakultami, aby jich o to více „doteklo“ do praxe.

Jak si mohou být tak jistí tímto nejistým krokem, jehož výsledek navíc spatříme nejdříve až za 6 let?

Jak si mohou být tak jistí, že další generace, které budou dle mého čím dál menší „trubky“, aby se nechali držet v trubce, budou poslušně nastupovat do systému dezorganizovaného českého zdravotnictví? Jak si mohou být tak jistí, když dnešním doktorům pracovat u nás nevoní, že oni, ti budoucí, budou jiní?

Není lepší využít toho potenciálu, který je již erudovaný – studovaný, ale zatím sloužící v zahraničí nebo v jiných oborech? Není efektivnější zatraktivnit české zdravotnictví pro stávající pracovníky?

Skutečně chce ministerstvo řešit čím dál větší počet úniků ze systému tím, že nalije o to více vody na počátku? Co když více studentů bude provázeno i větším únikem? To jich pak přidá do systému ještě více? A pak zase více? Aby nakonec nebyla polovina vysokoškoláků medici.

Máme tolik inteligentních mladých lidí s medicínským fištrónem?

A to je další kámen úrazu. Rozložení inteligence a schopností je pro studium medicíny a vykonávání medicínské praxe stále stejné. Sociální inženýři mohou poručit větru, dešti, ale více kvalitních lékařů než dnes do systému nezískají. Naopak. Mnozí stávající lékaři, kteří v historii rodu v tomto řemesle pokračovali po svých předcích, dnes nabádají své potomky, aby šli studovat jinam než na medicínu.

Nejlevnějším, nejrychlejším a nejpreventivnějším opatřením pro naše nemocné zdravotnictví je návrat odbyrokratizovaného, pro lékaře a potažmo pro pacienty přátelského systému, kde lékař léčí a úředník mu k léčení vytváří co nejlepší podmínky, ne co největší překážky

Pokud se v první řadě ministerstvo nezamyslí nad tím, proč má takové úniky kvalitní lidské síly ze systému a nebude se prvotně zabývat touto příčinou, o to většímu úniku bude v budoucnu čelit. 

Do systému bude lít čím dál méně schopné lidi, kteří buď do praxe vůbec nedotečou, ale peníze spotřebují, nebo budou v praxi nepoužitelnými. Ti použitelní záhy po zjištění situace ztratí zájem o účinkování ve velmi trestně-právně nebezpečné parodii na téma péče o zdraví, neboť této se náš zdravotní systém začíná stále více podobat.

Autor: Jana Martincová | pondělí 27.8.2018 7:00 | karma článku: 26,92 | přečteno: 766x
  • Další články autora

Jana Martincová

Je opravdu známkování blbost?

Celý svůj dosavadní život se věnuji vzdělávání. Když mi na trhu chyběla kvalitní vzdělávací literatura pro posun rozvoje mého hyperaktivního syna, začala jsem vzdělávací publikace psát a vydávat sama.

25.3.2023 v 10:50 | Karma: 35,93 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Podobnost řízení epidemie a ADHD dítěte

Nevím, nakolik jste znalí problematiky ADHD, tedy dětské hyperaktivity. Pokud si myslíte, že je to takové to dítě, které se v dětství málo řezalo, tak bude lepší, když kliknete jinam.

7.12.2020 v 14:48 | Karma: 16,42 | Přečteno: 623x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Kam povede nošení roušek na školních chodbách?

Možná k vyšší nemocnosti. I když mám lékařské vzdělání, nejsem epidemiolog, ani imunolog, ani infektolog, ani pneumolog, tedy profese, které se mohou k situaci asi nejfundovaněji vyjadřovat.

20.8.2020 v 12:06 | Karma: 25,32 | Přečteno: 919x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Proč by nemohla paní Schillerová přiznat, že byla u kadeřníka?

Pokud byla paní Schillerová u kadeřníka, musela mu i zaplatit, ne? Nebo ministři to mají někde zdarma?

11.5.2020 v 14:27 | Karma: 41,92 | Přečteno: 11449x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Koronavirus:Po chemoterapii bychom již mohli začít s cílenou biologickou léčbou,co říkáte?

Na úvod musím znovu konstatovat, že si dosud vláda v čele se zdravotními experty počínala v této nepředložené situaci velmi dobře.

26.3.2020 v 10:07 | Karma: 13,20 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Babiš nebo Johnson? Kdo má boj s koronavirem vymyšlen lépe?

Zatímco evropské státy zavádějí karanténu a zavírají hranice (navzdory kritice EU, naštěstí :-)), Boris Johnson zvolil zprvu trochu odlišnou strategii.

19.3.2020 v 16:11 | Karma: 21,32 | Přečteno: 802x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Měli si to dítě lépe hlídat!

Znáte to, nejlépe se hodnotí situace tzv. „u sousedů“. To vždycky víme, jak se správně zachovat, co kdo udělal špatně a jak jsou oni nemožní.

28.7.2019 v 18:53 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Zdanění církevních restitucí – líbivé gesto politiků pro nevizionářské spoluobčany

Dokážete si představit, že vám zloděj ukradne auto a až se najde a vrátí vám jej, tak po vás budou chtít daň? Holt jsme asi neměli být tak blbí a nechat si je ukrást, že?

27.1.2019 v 18:04 | Karma: 37,65 | Přečteno: 2144x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Dítě a elektronika, „vědecký“ výzkum vs. zjištění matky

Zhruba do konce školního roku se u mě v tématu „patří elektronika dětem a na jak dlouho“ prolínaly 2 polohy:

17.1.2019 v 13:59 | Karma: 17,20 | Přečteno: 666x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Zákaz vstupu dětem do hotelů. „Proč ne?“ říkají matky

Kde nestačí decentní popis cílové klientely a zaměření hotelu, tam je nutno důraznější upozornění pro některé natvrdlé jedince, v tomto případě rodiče.

9.9.2018 v 21:03 | Karma: 44,38 | Přečteno: 5646x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Na migranty Němci platit musí, ale jakých zločinů se dopouští, vědět nesmějí

Nechce Německo rovnou zavést poporodní lobotomii vlastních občanů, aby v průběhu života raději nic nechtěli vědět?

3.9.2018 v 6:00 | Karma: 43,24 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Zážitková gastronomie v nově zrekonstruovaném Hraničním zámečku

„Cože, David bude dělat cyklistům smažák?“ neskrývala jsem rozpaky nad rozhodnutím jednoho z našich nejlepších českých šéfkuchařů.

21.8.2018 v 10:24 | Karma: 21,55 | Přečteno: 3432x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

JAR: Jak to dopadá,když dáte podíl na moci méně schopným,ale více zakomplexovaným jedincům

Propastný rozdíl v prosperitě dříve nejrozvinutější země Afriky pod vedením pracovitých bílých Afričanů a současného stavu v čele s většinovým obyvatelstvem snad vidí celý svět.

13.8.2018 v 8:28 | Karma: 36,05 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Jak se daří činčilímu miminku v naší „kuchyňské farmě“?

Za kým přijdou děti, když chtějí domácího mazlíčka? U nás za matkou. Komu pak za souhlas manžel vynadá? Matce. A kdo je nejslabší článek řetězce, který zvířata nenechá chcípnout hlady? Samozřejmě maminka

9.8.2018 v 8:00 | Karma: 17,49 | Přečteno: 380x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Mick Jagger (75) vs. Miloš Zeman (73) a Axl Rose (56) aneb anti-aging v podání Stonů

Rockové turné a dovolenkový klid v Drážďanech. Už jste někdy viděli sedmdesátníka 2 hodiny křepčit a běhat po pódiu a ještě do toho zpívat? Já už ano :-). A chytla jsem z toho docela slušný komplex.

30.7.2018 v 8:59 | Karma: 28,00 | Přečteno: 3049x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Kdypak nám znárodní Google?

„Pohled vlády na ekonomiku by se dal shrnout do několika krátkých frází: Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to,“ řekl v minulém století jeden z největších mužů historie

23.7.2018 v 8:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Jak by média informovala, kdyby na summitu NATO dělal Trump co Juncker a opačně?

Je zvláštní, jak média některé politiky šetří a jiným nemohou přijít na jméno. Nezdá se vám? Mezi ty druhé jmenované již třetím rokem patří Donald Trump.

17.7.2018 v 14:50 | Karma: 47,98 | Přečteno: 9130x | Diskuse| Politika

Jana Martincová

Ne ženy, ale muži nevědí, co chtějí, žádají normální ženy, ale zkuste jim je přivést

Ano, pánové, éra vše i pro vše obětujících se „trubek“ skončila. Dnešní slečny již přemýšlejí, zda a jaká oběť jim za to stojí. A naopak. Přesně vědí, co chtějí.

15.7.2018 v 20:00 | Karma: 32,37 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Komplexní péče o zdraví, psychosomatika a vykadění rakoviny

Překvapuje vás, že ti, kteří příliš nemluví o tom, co pro tělo dělají, vypadají daleko lépe, zdravěji a spokojeněji než ti, kteří denně hlásají, co všechno dodržují a co bychom podle nich měli dodržovat i my ostatní?

8.7.2018 v 18:01 | Karma: 13,98 | Přečteno: 757x | Diskuse| Společnost

Jana Martincová

Konec pediatrů v Čechách

Nedávno jsem si v Týdnu přečetla o ukončení praxe pediatričky v Doksech, kde se nepodařilo ani soukromému vlastníkovi najít nástupce.

1.7.2018 v 21:08 | Karma: 27,47 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2683x
Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Seznam rubrik