Kdypak nám znárodní Google?

23. 07. 2018 8:22:03
„Pohled vlády na ekonomiku by se dal shrnout do několika krátkých frází: Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to,“ řekl v minulém století jeden z největších mužů historie

Ronald Reagan.

Nikdy nezapomenu na přímý přenos jeho setkání s Michailem Gorbačovem (mimochodem další velký muž historie) v Rejkjavíku, který jsme sledovali uzamčeni v posluchárně biologie v suplované hodině jedním nesocialisticky myslícím panem profesorem.

Ještě že se Rony nedožil dnešních dní. Okamžiku, kdy se jeho slova naplňují v naprosto gigantickém rozměru, v tomto případě ještě navíc za absurdní účasti americké firmy.


Osvěžme si, o co jde:

Dne 18. 7. se z tisku dovídáme: „Evropská komise uložila internetovému gigantu Google další pokutu. Firma by měla platit za to, že zneužívá dominantního postavení operačního systému Android tím, že v něm preferuje svůj prohlížeč Chrome a vyhledávač.“

Chápete tu drzost? Oni si dovolují preferovat vlastní prohlížeč!

„Google by měl zaplatit 4,34 miliardy eur (asi 112,4 miliardy korun). Pro Google to bude další rekordní pokuta, tu předchozí ve výši 2,42 miliardy eur (asi 62,5 miliardy korun) uložila komise Googlu loni v červnu a firma se proti ní odvolala.“

Představme si ještě hlavní aktéry události:

1. Na jedné straně stojí Google. Společnost vybudovaná z ničeho, tzv. na zelené louce díky obrovskému lidskému duševnímu potenciálu. Společnost přinášející produkty nesmírně potřebné v každodenním životě lidí, které tady před její existencí v takové kvalitě nikdy nebyly. Společnost přinášející smysluplnou práci přes 85 000 zaměstnancům, další desítky tisíc jsou na ně jistě navázány, jak to nejen v informačním byznyse bývá. Odvádějí na daních milióny dolarů (snad :-)).

2. Jejich protivníky jsou parta evropských úředníků. Mimochodem, nepřipadá vám, že v poslední době nějak zintenzivňují aktivitu? Jsou v tisku doslova nejčastěji „nasazovanými“ hráči? Jejich náplň práce je v podstatě obdobná jako u subjektu číslo jedna: Vymýšlení. S jedním velkým rozdílem. Místo potřebného vymýšlí nadbytečné. Což o to. To bychom ještě ufinancovali. Ale oni si nedají pokoj, nestačí jim plodit ty tuny dokumentů a ty si zakládat do šanonů v prosklených pekelných kancelářích. Oni mají neustálou potřebu nutit nás ty svoje výplody zavádět do našich životů. Za celý svůj úřednický život neodvedli do společné pokladničky ani korunu z vlastní práce. Jsou to peníze z práce jiných, na které parazitují a hrají si na potřebné.

Co eurokomisařům na Googlu vadí?

„... omezení, která si Google vynucuje na výrobcích Android zařízení a na mobilních operátorech za účelem toho, aby provoz na Androidích zařízeních směřoval do vyhledávače Google,“ sdělila jedna z eurokomisařek.

Dělali byste to u svých produktů jinak? Mají snad zákazníky přivést na zlatém podnose konkurenci?

Když jsem článek dočetla až sem, stále jsem nevěřícně zírala, kontrolovala datum, zda Apríl už máme za sebou, byla ve střehu, zda na mě nevykoukne nějaký škodolibý smajlík s nápisem HOAX.

Možná jsem jen já takto natvrdlá, ale opravdu nechápu, proč se za přirozené jednání udělují pokuty. Proč by mělo vadit, když firma něco vytvoří, vybuduje, že to směřuje na své další produkty? Vždyť to je naprosto normální, logické a kdyby to dělala jinak, tak je to snad dokonce proti přírodě, ne?

Evropská úřednická místa jistě vznikla ve snaze odložit nepotřebné národní politiky mimo mateřskou zemi, ale nějak se to vymklo z rukou

Už poté, co jistý pan Špidla naprosto vážně v nějaké té evropské líhni dobrých nápadů navrhoval regulaci slunečního svitu, i mně začalo svítat, že na úřednických místech, zvláště evropských institucí zřejmě končí naprosto prakticky nepoužitelná individua. Resp. si ta místa evropské země úmyslně vytvořily, aby tam mohly posílat škůdce, kteří by svými antinápady rozvrátili národ i ekonomiku. To byl možná dobrý nápad. Bohužel, byl záhy zneužit. Tito vynalézavci se nám vrátili zpět jako bumerang. A to stanovením nadřazenosti evropského práva nad národním. Evropských antinápadů nad těmi národními, kterých je už tak až nad hlavu.

Google stále žije

Jako rozený optimista se snažím na všem najít něco pozitivního. I na této situaci. Určitě je pozitivní minimálně to, že firma, kterou pokutují, se ještě musí logicky hýbat. Žije! Ale jak dlouho. Jak dlouho to bude schopné jedince ještě bavit než jejich motivaci ti neschopní egomaniaci, nejčastěji levicového zaměření, úplně zdecimují?

Déja vu

My si to snad budeme nuceni prožít zase znovu. Tentokrát ze západu. Oproti první totalitě je stávající způsob zavádění zhoubnější. Zatímco po válce byli naši předkové do horké lázně vhozeni a nebezpečí mohli ihned ucítit, hůře však z něj vyskočit, tentokrát se v lázni postupně vaříme. A pokud zdroj tepla někdo nezastaví, nadobro se uvaříme.

Jaký je ten optimální režim?

Už tedy máme za sebou socík, kapitalismus, i když u toho si stále myslím, že vypadá jinak.

Tak, co bychom si ještě vyzkoušeli? Asi zbývá jenom anarchie.

Nevíte někdo čistě náhodou, kolik lidí by muselo vyhlásit občanskou neposlušnost, aby ten počet již nezvládli „zprocesovat“?

P.S.: Moc děkuji účastníkům diskuze v předchozím blogu za korekci mé nepřesnosti, omlouvám se za ni. To víte, čerpám pouze z mainstreamových médií :-). Děkuji i za milé reakce.

Zdroje: Idnes https://mobil.idnes.cz/google-rekordni-pokuta-android-dma-/mob_tech.aspx?c=A180718_112350_mob_tech_vok a Wikipedia prostřednictvím vyhledávače Google, foto: fotky-foto.cz

Autor: Jana Martincová | pondělí 23.7.2018 8:22 | karma článku: 31.61 | přečteno: 1468x

Další články blogera

Jana Martincová

Je opravdu známkování blbost?

Celý svůj dosavadní život se věnuji vzdělávání. Když mi na trhu chyběla kvalitní vzdělávací literatura pro posun rozvoje mého hyperaktivního syna, začala jsem vzdělávací publikace psát a vydávat sama.

25.3.2023 v 10:50 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 5148 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.52 | Přečteno: 118 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.15 | Přečteno: 537 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 519 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2673

Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...