Konec pediatrů v Čechách

1. 07. 2018 21:08:46
Nedávno jsem si v Týdnu přečetla o ukončení praxe pediatričky v Doksech, kde se nepodařilo ani soukromému vlastníkovi najít nástupce.

Mimochodem toto se vůbec jazykovědcům nepovedlo. To slovo pediatrička, opět jazyková výjimka. Jako logicky myslící člověk se přikláním ke tvaru pediatryně po vzoru kolegyně nebo mistryně, protože těmi dětské lékařky skutečně jsou. Nechápu, proč ženskou variantu slova pediatr odvodili od měkkých hlásek typu sestřička, sudička a další. Proč nenechají pro jednou udělat pravidla pravopisu logicky myslícímu matematikovi? Možná proto, že by pak dětem stačily češtiny 2 hodiny týdně a ty tři ušetřené by mohly věnovat něčemu užitečnějšímu, např. vědám logickým, informatice, cizím jazykům. ...nebo také manuální práci, jako je pomoc ve školní kuchyni, setření chodeb a další. Bazinga, neboli žert :-).


Ale vraťme se k tématu. I když asi namítnete, že se kritická situace netýká pouze pediatrů, ale všech lékařských specializací, zvláště pak praktických lékařů, tak bych ráda zůstala u nich, protože o té situaci přece jenom něco vím. Respektive o onom začátku konce dětských lékařů v Čechách.

Byla jsem totiž zrovna v prvním ročníku brněnské medicíny – obor dětský lékař, kdy se Českem přehnala Revoluce a kromě svobody vyplavila hodně malých lidí s velkým egem, kteří se chtěli nějak zapsat do historie.

A právě tehdy zřejmě nějací teoretici neunesli erudovanost dětských lékařů a rozhodli se je znehodnotit.

Dříve si dětští lékaři volili specializaci již před Medicínou

Pro orientaci v problematice musím ještě uvést, jak se člověk dříve stával dětským lékařem.

Bylo to tak, že stejně jako nyní jdete buď na zubařinu nebo normální medicínu, tak tehdy jsme si ještě vybírali zvlášť dětské lékařství, kterých byly v našem ročníku 4 kruhy (á 20 lidí). Tito budoucí dětští lékaři byli ke svému odpovědnému povolání připravováni již od prvních ročníků, od teoretických oborů. Starali se přece o zdraví toho nejcennějšího, našich dětí. Takže např. patologii měli pouze v Dětské nemocnici, nebo ortopedii tamtéž. Interní obory hlavně na dětských odděleních, kromě toho samozřejmě i klasickou „dospěláckou“ internu.

Výsledkem bylo, že z každé fakulty vyšlo každým rokem 80 lékařů (beru-li to podle našeho ročníku té brněnské), které jste mohli „z fleku“ po obdržení diplomu postavit k malému pacientovi, oni je byli schopni vyšetřit, diagnostikovat a nastavit léčbu. Tato samostatnost ihned po ukončení školy byla v rámci medicíny unikum, ostatní obory se volily až po skončení studia.

A tohle se někdo rozhodl zbourat. Toto možná i světové unikum. Přece na západě jsou rodinní lékaři, tak budou i u nás, rezonovalo tehdy celou medicínou. Specifičnost dětského zdraví a nemocí si zřejmě v onu chvíli nepřipouštěli. Mám v živé paměti, když se k tchyni-praktické lékařce jednou o víkendu nominovali rodiče s dítětem, jak se téměř křižovala. Není žádným tajemstvím, že se běžný praktický lékař drží od dětské problematiky zpátky, protože o ní ví velmi málo.

Jak vidíte, ani 30 let po Listopadu nebyl rodinný lékař uveden do praxe, pouze funguje jako ryze teoretický obor na lékařské fakultě, alespoň té brněnské.

Ale destrukce byla dokonána.

Začátek konce

Výsledkem zrušení oboru dětského lékařství, který ročně alespoň v Brně produkoval kolem 80 nových sebevědomých lékařů, kteří se dětských pacientů nebáli a těšili se na ně, je klesající stav pediatrické populace. Kdo by se také vrhal po 6 letech všeobecného studia do takto náročného, zodpovědného oboru, jakým zvláště pediatr prvního kontaktu je. Také často krizového z hlediska jednání s rodiči dětí. Proč by to měl dnešní absolvent dělat? Absolvent, který navíc problematiku dětského lékařství zvládá pouze okrajově jako jednu z mnoha, ne speciálně jako dříve. A ta problematika je navíc značně rozsáhlá. Proč si tedy nevybrat nějaký jednodušší, snadněji zvládnutelný a v budoucnu méně časově náročný, administrativním zatížením a nesmírnou zodpovědností svazující obor?

Autor: Jana Martincová | neděle 1.7.2018 21:08 | karma článku: 27.47 | přečteno: 1029x

Další články blogera

Jana Martincová

Je opravdu známkování blbost?

Celý svůj dosavadní život se věnuji vzdělávání. Když mi na trhu chyběla kvalitní vzdělávací literatura pro posun rozvoje mého hyperaktivního syna, začala jsem vzdělávací publikace psát a vydávat sama.

25.3.2023 v 10:50 | Karma článku: 35.89 | Přečteno: 5148 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 577 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1996 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 286 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2673

Popularizátorka medicíny, propagátorka rodinné sexuální výchovy a komplexní předškolní přípravy.

Nadšenkyně lékařského vzdělávání veřejnosti, komplexní péče o zdraví a anti-aging medicíny.

Díky péči o děti, zvláště ADHD syna, se vzdala kariéry, aby si našla novou. Nedostatek kvalitních informací v péči o dítě ji vedl k založení odborně garantovaného rodičovského portálu Babyonline.cz, vysoké nároky na všeobecné vzdělání k vydávání knížek v edici Pro chytré hlavičky, včetně předškolní přípravy a sexuální výchovy. Touha po komplexním přístupu v životě i medicíně přispěla ke spuštění portálu ZdravéOmlazení.cz, pro aktivní lidi, zvláště ženy 40+.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...